MaestriiMaestru Fondator
Nguyen Loc

Marele Maestru
Patriarh Le Sang

Maestrul
Nguyen Van Chieu

Maestru Fondator Nguyen Loc

Fondatorul Vovinam-ului, Maestrul Nguyen Loc, s-a născut la data de 8 aprilie 1912 în satul Huu Bang. El a crescut într-o perioadă în care Vietnamul era colonizat de către francezi iar ţara fierbea de mişcări revoluţionare şi patriotice, aflate în creştere.
Ȋn acel moment, între patrioţii vietnamezi şi colonialiştii francezi se ducea o luptă acerbă pentru acapararea inimilor şi minţilor tinerilor. Pe de o parte, mulţi lideri revoluţionari au recrutat în secret tineri şi le-au cerut să se ridice împotriva dominaţiei coloniale franceze, prin mijloace violente. Pe de altă parte, colonialiştii francezi au încercat să tempereze orice pornire patriotică în rândul tinerilor, oferindu-le promisiunea unei vieţi uşoare, faimă şi putere.
Prin promovarea unor valori culturale occidentale, liberale şi decadente, colonialiştii au sperat săi ţină pe tinerii vietnamezi departe de chemările revoluţionare şi patriotice. Marele Maestru Nguyễn Lộc, a fost conştient de toate acestea dar nu a urmat niciuna dintre cele două părţi. El s-a opus cu fermitate, condamnând brutalitatea colonialismului francez, dar nu era pregătit să urmeze o abordare violentă, revoluţionară pentru a-i înlătura pe francezi. Recunoştea în acelaşi timp că doar o revoluţie va putea aduce independenţa ţării fiind încrezător că pentru a reuşi o schimbare de durată tineretul vietnamez trebuia să aibă idealuri puternice, o voinţă dârză, forţă fizică, rezistenţă, capacitatea de a se proteja şi de a-şi apăra naţiunea.
Răsturnarea regimului opresiv francez ar fi fost o sarcină foarte grea. Cu toate acestea protejarea independenţei şi reconstrucţia naţiunii ar fi fost mult mai dificilă. Astfel Marele Maestru Nguyen Loc a dorit să pregătească o generaţie de tineri care să posede atât forţă fizică cât şi dârzenie. Ȋn acest scop el s-a concentrat în a-i îndruma pe tineri pe o cale a schimbării personale, o revoluţie a propriului corp, inimi şi gândiri diferită de simplismul mişcărilor politico-revoluţionare naţionaliste.
Cu această mare ambiţie, Marele Maestru Nguyen Loc şi-a dedicat timpul pentru a studia şi a se instrui în diferite discipline de arte marţiale, precum şi în învăţarea literaturii şi filozofiei. Din studiul său, el a recunoscut că toate artele marţiale au avantaje unice. Marele Maestru Nguyễn Lộc, de asemenea, a realizat că simpla învăţare a unui stil de arte marţiale nu ar fi suficientă, în luptă voinţa şi onoarea fiind alţi doi factori importanţi, ce pot determina rezultatul. Ca atare, pe lângă formarea în artele marţiale, el a dorit să insufle elevilor săi un sentiment de patriotism. Cu Vovinam a oferit tineretului vietnamez o disciplină de arte marţiale ce purta numele propriei ţări şi care reprezenta spiritul dârz al naţiunii.
Marele Maestru Nguyen Loc a combinat luptele şi artele marţiale vietnameze pentru a creea in 1938 o disciplină distinctă, cunoscută sub numele de VOVINAM.
Un an mai târziu, în toamna anului 1939, a făcut împreună cu elevii săi prima demonstraţie publică de Vovinam la Opera din Hanoi. Prestaţia lor a fost un mare succes. Ulterior dr. Đặng Vũ Hỹ, preşedintele clubului sportiv al oraşului l-a invitat pe Marele Maestru Nguyễn Lộc, să colaboreze pentru deschiderea unor clase de arte marţiale pentru tinerii din Hanoi. Astfel au fost deschise primele clase publice, începând cu primăvara anului 1940, în timp practicanţii de Vovinam realizând progrese remarcabile datorită metodei de pregătire sofisticate şi ştiinţifice, atitudinii puternic morale şi patriotice a disciplinei, precum şi exemplului curajos demonstrat de Marele Maestru Nguyen Loc.
Ȋn aprilie 1945, mulţi maeştri Vovinam au călătorit în diferite părţi ale ţării pentru a accelera dezvoltarea Vovinam şi a oferi tinerilor vietnamezi o „armă” pentru a rezista împotriva invadatorilor francezi. La data de 19 decembrie 1946, atunci când rezistenţa naţională împotriva colonialismului francez a explodat, elevii Vovinam s-au alăturat luptei împotriva invadatorilor. Mulţi dintre ei au murit cu curaj pentru ţară, mulţi alţii au devenit comandanţi legendari în primele zile ale razboiului din Indochina.
Marele Maestru Nguyen Loc şi discipolii săi au înfiinţat numeroase clase de formare, atât pentru civili cât şi pentru ofiţerii de armată. Mai târziu, atunci când a înţeles adevărata natură a comuniştilor, Marele Maestru Nguyen Loc împreună cu elevii săi au părăsit miscarea de rezistenţă şi au mers la Phát Diệm, unde i-au antrenat pe soldaţii catolici şi tinerii din localitate. Ȋn august 1948 s-a întors la Hanoi unde a redeschis mai multe clase de Vovinam.
Ȋn anul 1951 el a colaborat cu o serie de alţi lideri pentru a organiza Việt Nam Võ Sĩ Đoàn (Federatia Luptatorilor Vietnamezi) şi a reconstruit mişcarea Vovinam prin deschiderea mai multor clase.

Marele Maestru Patriarh Le Sang

Familia Maestrului Le Sang e originară din provincia Thanh Hoa, dar el s-a născut în toamna anului 1920 într-o casă aflată pe malul lacului Truc Bach în Ha Noi, fiul domnului Le Van Hien(cunoscut profesional ca Ðức Quang, 1887-1959) şi a doamnei Nguyen Thi Mui(1887-1993). Familia a avut şi două fete Le Thi Xuất şi Le Thi Huong.
În 1939, după ce a suferit o boală gravă ce l-a lăsat cu dificultăţi locomotorii, el a urmat sfatul mamei sale şi a început să studieze artele marţiale, cu scopul de a-şi întări picioarele şi a-şi îmbunătăţi sănătatea fizică.
Norocul l-a condus spre clasa de Vovinam a Marelui Maestru Nguyen Loc de la Universitatea de Pedagogie din Ha Noi.
Urmare a capacităţilor sale naturale, inteligenţa şi hărnicia, câţiva ani mai târziu a fost ales de către Marele Maestru Fondator Nguyễn Lộc pentru a antrena în Ha Noi. Din acel moment el i-a stat mereu aproape Marelui Maestru Fondator Nguyen Loc, însoţindu-l în toate locurile unde acesta a dus învăţătura Vovinam. În 1954 Maestrul Le Sang şi-a urmat Fondatorul, Marele Maestru Nguyen Loc în Saigon. Aici a primit sarcina de a deschide o clasă de Vovinam în Garod Avigateur(cunoscută astăzi ca strada Thủ Khoa Huân) precum şi o serie de alte şcoli. În 1957 când Marele Maestru Fondator a căzut bolnav, Maestrul Le Sang a preluat sarcina formării studenţilor de nivel înalt, tot în această perioadă el deschizând mai multe şcoli de Vovinam.
În aprilie 1960, înainte de moartea sa, Marele Maestru Fondator Nguyen Loc l-a numit pe Maestrul Le Sang ca noul Mare Maestru pentru ca acesta să ducă mai departe Şcoala Vovinam.
La începutul anului 1960, datorită situaţiei în care se afla ţara în acel moment, Marele Maestru Le Sang a fost nevoit să se mute la Buôn Mê Thuột unde a lucrat până la sfârşitul anului 1963, în toată această perioadă artele marţiale fiind interzise în Saigon. Reîntors în Saigon el s-a cufundat în studiul pentru construcţia şi dezvoltarea Vovinam. Cu un talent natural şi un profund sentiment de angajament, împreună cu contribuţiile a generaţii de maeştri, lectori şi studenţi precum şi cu o bază mare de susţinători, Marele Maestru Le Sang a dus mai departe ideile Marelui Maestru Fondator Nguyen Loc, dezvoltând Vovinam Việt Võ Đạo cu o filozofie, un sistem ştiinţific şi practic de formare tehnică, aşa cum este cunoscut astăzi.
Chiar şi aflat la o vârstă avansată, Marele Maestru Le Sang şi-a continuat cercetările pentru consolidarea programei tehnice şi adaptarea ei la o nouă fază de dezvoltare, în momentul în care Vovinam Việt Võ Đạo a început să arate o expansiune puternică în străinătate(1973-Franţa).
Toate contribuţiile importante ale Marelui Maestru Le Sang au ajutat în a pune bazele unei mişcări de Vovinam Việt Võ Đạo ce s-a dezvoltat treptat şi constant în peste 40 de ţări din întreaga lume, creând o puternică impresie despre artele marţiale vietnameze, aducând cu ea tradiţii milenare precum şi identitatea culturală a poporului vietnamez.
Marele Maestru Le Sang s-a stins din viată pe 27 septembrie 2010 în Sàigòn la venerabila vârstă de 91 ani.

Maestrul Nguyen Van Chieu

Conducătorul şcolii Vovinam Việt Võ Đạo.
Maestrul Nguyễn Văn Chiếu s-a născut în Vietnam, la 04 noiembrie 1949 în Saigon (Ho Chi Minh). Domnia sa a început practicarea Vovinam în 1965 cu Maestrul Trinh Ngoc Minh.
În 1967 a obţinut calificarea de instructor şi a început să predea Vovinam în Saigon. Între 1969 şi 1970, în timpul războiului, a predat în Nha Trang, 1970-1975, cel mai greu de ani de război, a predat Vovinam în oraşul Binh Dinh iar la încheierea războiului în 1975, Maestrul a revenit în Saigon(Ho Chi Minh).
Maestrul Nguyễn Văn Chiếu a fost unul dintre cei mai importanţi oameni în procesul de reabilitarea a artelor marţiale în Vietnam. La numai trei ani după încetarea războiului, atunci când practicarea artelor marţiale a fost interzisă în Vietnam, Maestrul Nguyễn Văn Chiếu a reuşit printr-o muncă susţinută să convingă autorităţile din acea vreme să ridice interdicţia. Domnia sa şi-a dedicat întreaga viaţă şi activitate dezvoltării şi promovării Vovinam Việt Võ Đạo, în prezent fiind o autoritate de renume internaţional în domeniul artelor marţiale, având mii de studenţi în zeci de ţări de pe întreg mapamondul, sute de instructori şi profesori ce se ocupă cu predarea Vovinam Việt Võ Đạo.