Intrebari si raspunsuri


De ce sa practicam artele martiale de contact?


Majoritatea oamenilor se tem atunci când aud de artele marţiale de contact. Cuvântul “contact” creează deseori probleme în înţelegerea artei marţiale, oamenii renunţând din start la idea practicării unui asemenea sport. E adevărat faptul că există mii de stiluri de luptă, unele dintre ele fiind de contact iar altele nu. >>> Care este diferenţa?>>> Unele dintre ele sunt predate în sistem contact, cât mai aproape de lupta adevărată, simulând cât se poate de bine realitatea (dar guvernate de un regulament clar, care să nu pună în pericol viaţa şi integritatea corporală a practicantului), iar altele sunt predate “mai blând”, cu contacturi mult mai uşoare şi din păcate, uneori riscând să plătim cursuri de “balet” şi nu arte marţiale.
Problema se pune atunci când ajungem în stradă şi din nefericire suntem atacaţi de una sau mai multe persoane de rea-cuviinţă. Ce facem atunci? În stradă, orice agresiune care a trecut de la cea verbală la cea fizică (sau poate nici nu a trecut prin faza verbală şi s-a trecut direct la atacul fizic), este de CONTACT. Nu te atacă niciodată nimeni cu gândul să te mângâie sau să te rănească uşor. Deci, cum vei rezista atât fizic cât şi psihic atacului? Eşti în legitimă apărare! Cum vei opune rezistenţă dacă nu eşti antrenat mai dur, dacă nu eşti obişnuit cu loviturile, cum vei contraataca? Nu ai cum să-ţi alegi dimensiunile şi numărul adversarilor într-o luptă de stradă, corp la corp > este o surpriză neplăcută doar, o surpriză căreia trebuie să-i faci faţă, indiferent unde eşti atacat… Ştiu, sună dur, însă asta este realitatea. Practica artelor marţiale de contact te învaţă să-ţi aperi eficient atât propria persoană cât şi familia, pe cei dragi din jurul tău. Nu se ştie niciodată ce-ţi rezervă viaţa, trebuie să fii pregătit pentru orice situaţie, trebuie să poţi rezista, să învingi! Poţi realiza asta practicând într-un mod serios şi perseverent artele marţiale şi ajungând astfel în timp să devii o persoană puternică, sănătoasă şi ageră, cu un simţ de concentrare mult mai puternic decât alţii.
Artele marţiale înseamnă sănătate de fier, mobilitate, supleţe, forţă, psihic echilibrat şi puternic, autoapărare eficientă, încetinirea procesului de îmbătrânire şi bineînţeles un mod excepţional de relaxare şi evadare din centrul tuturor problemelor cotidiene.

Ce inseamna contactul?


Sistemul Contact reprezintă realitatea, modul de predare şi antrenare prin care practicantul se durizează în timp, pas cu pas, sub îndrumarea atentă a antrenorului, prin contact omul învăţând într-un mod cât mai eficient tehnica de autoapărare şi fiind pus în situaţia atât psihologică cât şi tehnico-tactică de a înfrunta o situaţie.

Ce stil sa practic?


Sfatul meu este să vă alegeţi un stil care să fie cât mai apropiat de personalitatea dvs. Un mare maestru chinez spunea “Toate artele marţiale sunt bune, numai practicanţii pot fi răi.” Scopul este să ne alegem stiluri cât mai complexe, dar în acelaşi timp care să cuprindă tehnici cât mai simple şi mai eficiente, uşor de învăţat şi de aplicat. Totul e să începeţi, să lipsiţi cât mai puţin posibil, să fiţi întotdeauna ochi şi urechi la explicaţiile antrenorului şi bineînţeles să puneţi mult, mult suflet la antrenamente. Doar aşa veţi progresa!

Ce sala (club sportiv) sa-mi aleg?


Sunt convins că în zilele noastre aveţi o mulţime de săli de arte marţiale la care să vă puteţi înscrie şi practica…. Însă, trebuie să fiţi atenţi ca acel Club Sportiv să fie autorizat (să aibă Certificat de Identitate Sportivă), să fie afiliat (sau în curs de afiliere) la o Federaţie sportivă naţională şi mai ales mare atenţie la cel care conduce şi ghidează activitatea acelei entităţi sportive.(ce studii are, ce alte activităţi, experienţă sportivă, profesională,…etc.)
Este plină lumea de “maeştri” care îşi cumpără o centură şi un kimono de la orice magazin de echipamente sportive, pretind că au “nu ştiu câţi dani şi medalii si experienţă mai mare decât vârsta lor reală” şi profitând de naivitatea oamenilor se autoproclamă “mare antrenor, maestru, etc…” (de fapt escroc ordinar), deschide o astfel de sală şi ia banii oamenilor “învăţându-i” ceea ce a văzut el în “experienţa lui” de două filme cu Van Damme, trei cu Chuck Norris şi cinci cu Jet Li… Bineînţeles că într-o astfel de “sală” vă veţi pune şi viaţa în pericol pentru că “specialistul” din faţa dvs. nu va cunoaşte tehnici de prim ajutor şi veţi fi astfel expuşi la orice pericole.
Atenţie la echipamentele deţinute de acel club şi la felul cum le foloseşte. Un club de arte marţiale fără echipamente lasă mult de dorit, mai ales dacă stilul este de contact. Fără antrenamente cu echipamente (saci, perne de lovit, mănuşi, tibiere, căşti, pieptare, etc…), s-ar putea să plătiţi “cursuri de balet”.
Atenţie la atitudinea antrenorului (să fie comunicativ, nu îngâmfat, să fie apropiat de elevi dar în acelaşi timp exigent, să pună suflet şi să se implice profund în pregătirea fiecărui elev, să fie dinamic, să impună respect şi să fie un model pozitiv pentru cei pe care îi antrenează). Munca cu omul este cea mai grea, deci trebuie să fie capabil să o ducă.
Faceţi ochii mari la sălile pe unde antrenorul trece “din an în Paşte”, uneori doar ca să adune cotizaţiile şi în locul său predau singuri diverşi elevi, aşa zişi “asistenţi”, care cunosc tehnicile mai mult sau mai puţin şi de la care s-ar putea să nu învăţaţi mare lucru…
Atenţie la elevii din acea sală, mai ales cei mai vechi: să fie oameni cu capul pe umeri, echilibraţi, cu care să poţi comunica civilizat şi să legi prietenii (trivialităţile şi violenţele nu au ce să caute în artele marţiale şi în general, în nici un sport).

“Mi-e cam teama sa merg la o sala de arte martiale! Oare voi fi facut sac de box?!”


Da, există riscul ca în unele săli, să fi bumbăcit bine de elevii mai agresivi care astfel, practic se antrenează pe tine…În acest caz, cea mai mare parte din vină o are antrenorul pentru că lasă să se antreneze unii oameni în acest fel şi, astfel “chipurile” toată lumea s-ar antrena puternic, unii începători putând încasa lovituri grele. Sunt convins că e plină lumea şi de astfel de oameni şi deci e bine de observat mai întâi şi pe urmă să vă înscrieţi şi să vă apucaţi de treabă. În general, luptele, sparring-ul se fac mai mult între oameni cu experienţă similară iar în cazul când se antrenează unul avansat cu unul începător, antrenorul trebuie să aibă grijă ca avansatul să-l înveţe pe novice tehnicile, să-l ajute, să-l încurajeze, chiar să “încaseze” câteva lovituri de la începător şi nici gând să-l facă “sac de box”, riscând astfel să-l accidenteze şi descurajeze de la primele sale eforturi. Orice lovitură dată sau primită trebuie controlată şi suportată, nu aruncată haotic doar de dragul de a ne face praf adversarul care de fapt e colegul sau elevul nostru. Sportivitatea şi spiritul fair-play trebuie să primeze oricum ne-am antrena.

De ce sa-mi inscriu copilul la cursuri de arte martiale? Ce avantaje vom avea?


Trăim într-o societate în care majoritatea tinerilor sunt tentaţi să aibă preocupări nesănătoase fiind influenţaţi negativ de o mulţime de factori din lumea modernă. Copiii înseamnă viitorul, iar dacă ei sunt needucaţi corespunzător, bolnavi, violenţi, aşa va arăta şi societatea de mâine. Cu toţii vedem tineri care merg cocoşaţi, obosiţi, aerieni, nerespectuoşi, tineri care nu au valori morale sau nici măcar nu ştiu ce reprezintă acestea, copii care stau toată ziua în faţa calculatorului sau cu mobilul în mână, copii care îşi petrec astfel tinereţea. Dacă nu avem grijă de ei acum, să le canalizăm energia spre activităţi pozitive: lectură (câţi dintre tinerii din ziua de azi au deschis vreodată o carte...?!), sport, artă, muzică, etc..., mai târziu s-ar putea să regretăm amarnic.
Cursurile de arte marţiale vor modela pozitiv caracterul unui copil, se va dezvolta într-un mediu şi într-un anturaj controlat temeinic de antrenor (care bineînţeles va comunica tot timpul cu părinţii), va învăţa să fie respectuos, ordonat, disciplinat în viaţă, antrenamentele transformându-l în timp într-un om ambiţios, echilibrat, puternic, omenos şi sănătos, într-un om adevărat, cu verticalitate şi forţă pentru înfruntarea oricăror greutăţi ale vieţii. Vom avea liniştea sufletească că va şti să se apere într-o situaţie conflictuală, siguranţa că are un hobby benefic, îşi va forma un anturaj de tineri sportivi, cu cât mai puţine vicii, vom avea un copil care se ve dezvolta ca un om sănătos şi cu capul pe umeri.

„Am peste 30, 40, 50 de ani... As vrea sa invat sa ma apar! Oare pot sa mai practic arte martiale acum?!”


Artele marţiale sunt unul dintre puţinele sporturi care poate fi practicat la orice vârstă. Am putea chiar să fim colegi în acelaşi club cu copiii noştri. Nu este niciodată o ruşine să învăţăm să ne apărăm, ar fi chiar păcat să luăm vreodată bătaie pentru că am ezitat mai înainte să ne înscriem la cursuri de arte marţiale. Nu contează că eşti femeie, bărbat, copil, eşti tot om, ai tot două mâini, două picioare, o inimă şi un creier. Ce te opreşte?! Antrenamentele pot fi personalizate în funcţie de capacităţile tale, de vârstă, sex, greutate corporală, de scopurile tale. Vei putea chiar să elimini din viaţa ta anumite afecţiuni care ţi-au dat bătaie de cap, te vei putea relaxa dupa o zi de muncă, vei evada din centrul problemelor cotidiene prin diverse exerciţii benefice pentru mintea şi corpul tău.
Poate sună ca o reclamă ceea ce spun aici însă dacă veţi încerca, veţi vedea că devine o certitudine. Încercarea moarte n-are, nu aveţi nimic de pierdut!

De ce documente am nevoie pentru a ma inscrie intr-un club de arte martiale?


Veţi primi gratuit de la clubul respectiv o Cerere de Legitimare (deja parafată de club) pe care o veţi completa cu datele personale sau ale minorului dvs., 4 poze tip paşaport şi cotizaţiile respective pentru a vă afilia la club şi Federaţie. Cu Cererea de Legitimare veţi merge la medicul sportiv, iar acesta (în urma unei examinări) o va parafa şi va specifica „Apt pentru arte marţiale” > atenţie! (starea de sănătate trebuie să fie bună). Apoi, veţi înmâna conducătorului clubului Cererea de Legitimare (completată de dvs. şi parafată de medic), cele 4 poze şi cotizaţiile respective, iar acesta va face demersurile legale pentru afilierea dvs. Practic, nu aveţi de făcut decât 2 drumuri, la medic şi la fotograf.
Atenţie! Afilierea înseamnă obţinerea unui Paşaport Sportiv eliberat de Federaţie (un carnet în care se va nota toată activitatea dvs. sportivă de-a lungul timpului), dovada că practicaţi în mod complet legal acest sport.